1200-luku – Magnus

1200-luvun kuluessa kristinusko vakiinnutti asemansa Suomessa hämäläisten kapinoinnista huolimatta vuosisadan alussa. Suomen ensimmäinen luostari, Turun dominikaaniluostari perustettiin vuonna 1249 ja Turun tuomiokapituli vuonna 1276. Turun tuomiokirkon vanhin osa valmistui noin vuonna 1250.

Magnus - verojen alentaja, ensimmäinen suomalainen piispa Turussa. Kuoli vuonna 1308.

Magnus on ensimmäinen suomalaissyntyinen piispa ja hänen aikanaan Turusta tulee Suomen kirkollinen keskus. Magnus valittiin piispaksi Turun tuomiokapitulin kaniikin paikalta vuonna 1291.

Jo seuraavana vuonna piispa alentaa hämäläisten kirkollisveron neljästä turkisnahasta kolmeen, koska novgorodilaiset ovat tehneet ryöstöretken Hämeeseen. Itä ja länsi käyvät valtataisteluaan Suomessa. Magnuksen aikana Suomen kirkollinen alue laajenee huomattavasti, kun läntinen Karjala liitetään Turun hiippakuntaan.

Magnus on aktiivinen sekä poliittisesti että kirkollisesti ja tapaa piispakollegoitaan joiden kanssa hän antaa yhteisiä anekirjeitä. Piispa Magnus kehittää merkittävästi Pyhän Henrikin kulttia ja hankkii luvan siirtää osan Henrikin pyhäinjäännöksistä Turun tuomiokirkkoon. Turun tuomiokirkko valmistuu Magnuksen piispakaudella ja hän vihkii kirkon tuomiokirkoksi riemuvuonna 1300.

Magnus kuolee vuonna 1308 ja hänet haudataan Turun tuomiokirkkoon.

Lähteet: Kansallisbiografia (Ari-Pekka Palola), Agricola: Suomen historian kronologia.

<1100-luku - 1300-luku>