1300-luku – Petrus de Abo

Vuonna 1323 vedettiin ensimmäinen raja Suomen ja Venäjän väliin Pähkinäsaaren rauhassa. Näin muodostuu tärkeä kulttuuripiirien raja, joka näkyy perinteessä yhä. Ristimänimet muuttuvat kristillisemmiksi ja mustasurma riehuu maassa.

Petrus - paavillinen penitentiaari, varhainen EU-virkamies, synninpäästöjen tulkki. Kuoli vuonna 1347.

Petrus de Abo oli Turun Pyhän Olavin dominikaaniluostarista lähtenyt veli, joka opiskeli todennäköisesti joko Pariisissa tai Bolognassa dominikaanien omassa oppilaitoksessa. Opintojen päätyttyä hänet nimitettiin paavilliseksi penitentiaariksi Avignoniin, jossa paavin istuin silloin sijaitsi.

Penitentiaari oli paavin virkamies, joka kuunteli katuvien synnintunnustuksia ja antoi synninpäästön paavin nimissä. Penitentiaarit edustivat eri kieliryhmiä ja Petrus valittiin virkaan koska hän osasi pohjoismaisia kieliä.

Tilikirjojen mukaan Petrus sai palkaksi joka syksy mm. 10 kuormaa viljaa ja 50 kuormaa viiniä. Petrus hoiti myös pohjoismaisten piispojen ja kirkonmiesten asioita paavin kuuriassa ja hankki mm. opiskelutoverinsa pyynnöstä synninpäästön eräälle bergeniläiselle joka oli tappanut itsepuolustukseksi erään maallikon.

Petrus toimi virassaan kuolemaansa asti 1347.

Lähde: Kansallisbiografia (Kirsi Salonen)

<1200-luku - 1400-luku>