1400-luku – Garp ja Grisfot

Turussa alettiin lyödä omaa rahaa, Naantalin birgittalaisluostari perustettiin vuonna 1438. Vuonna 1488 koottiin ensimmäinen painettu messukirja Missale Aboense, joka sisältää jumalanpalveluksessa käytettyjä messuja ja rukouksia.

Arkkiteinit Garp ja Grisfot - opinnot Euroopassa, uraputki Turun tuomiokapitulissa 1400-luvun alussa.

Arvidus Jacobi Garp (n. 1420 - 1480), arkkiteini Laitilalainen Arvidus Garp opiskeli ensin Erfurtissa ja Leipzigissa ja sitten Pariisissa, jossa hän toimi myös opettajana ja osallistui aktiivisesti yliopiston kansakunnan toimintaan. 1451 hänestä tuli Turun tuomiokapitulin jäsen, kaniikki ja myöhemmin arkkiteini. Arkkiteini oli tuomiokapitulin toiseksi tärkein virka, ja siinä virassa hän toimi kuolemaansa saakka. Garp oli rälssitilallisen poika ja yhdessä veljensä kanssa he lahjoittivat ilmeisesti perintötilansa Laitilasta ja toisen tilan Sauvosta tuomiokirkon Kaikkein pyhien kappelille.

Magnus Laurentii Grisfot (n. 1450-1502), arkkiteini Opiskeli Rostockissa mutta ei ilmeisesti suorittanut tutkintoa. Paavi nimitti hänet Turun tuomiokapitulin jäseneksi, josta hän yleni ensin arkkipresbyteeriksi ja lopulta arkkiteiniksi. Magnus oli talousmies, joka osti elinaikanaan useita maatiloja ja luovutti ne ennen kuolemaansa tuomikirkolle.

Magnus Laurentiin aikana Turun tuomiokapituli joutui riitoihin Strängnäsin piispan kanssa niin pahoin, että tuomiokapitulia uhkasi pannatuomio. Riita oli alunperin syntynyt Arvidus Jacobi Garbin työn jatkajasta - turkulaiset eivät hyväksyneet siihen muita kuin oman maan edustajia. Riita saatiin soviteltua eikä pannatuomiota koskaan julistettu.

Lähde: Kansallisbiografia (Kirsi Salonen)

<1300-luku - 1500-luku>