Materiaalia

Juhlavuoden raportti

Juhlavuoden suunnittelu, toteutus ja arviointi on koottu raportiksi Kirkko Suomessa 850 vuotta – Kristillisten kirkkojen juhlavuosi 2005.

Paperinuket

Kaikkien paperinukkejen ystävien iloksi on piirretty värillinen paperinukke piispa Henrikistä. Tietomme hänestä ovat ohuet ja hänestä syntynyt kuva on joskus hieman lattea. Paperinukke pyrkii antamaan uusia näkökulmia hänen olemukseensa ja varustukseensa. - Myös talonpoika Lalli on kuvattu paperinukkena. - Piispa Henrikin ja talonpoika Lallin paperinukeilla voi leikkiä flash-alustalla.

Kirkollisaiheiset ruokaohjeet

Pappilakkulttuuri ja kirkkovuoden kulku ovat vaikuttaneet vahvasti suomalaiseen ruokatalouteen. Oheiseen liitteeseen on kerätty leivonnaisten ja ruokien ohjeita, joiden nimi viittää kirkolliseen elämään. Toivottavasti maistuu!

Kirjallisuus

Pyhän Henrikin sarkofagi. Toimittaneet Helena Edgren ja Kirsti Melanko. Julkaisija: Museovirasto ja Vammalan Kirjapaino Oy. ISBN 951-616-012-3. 48 sivua.

Logos 2005 vuosikirja. Kirkko Suomessa 850 vuotta. Toimittajat: Jaakko Heinimäki, Simo Heininen, Markus Hiekkanen ja Heikki Kotila. Julkaisija: Edita. Tiedustelut: Edita 020 45000, tiedotus@edita.fi.

Pietarin ja Paavalin nimissä: Paavit, lähetystyö ja Euroopan muotoutuminen (500-1250).  Christian Krötzl. ISBN 951-746-591-2. 327 sivua. Suomalaisen kirjallisuuden seura 2004.

Kirkko kulttuurin kantajana. Toimittanut Nina Lempa. Riemuvuoden 2000 julkaisu. Teos kirkollisen kulttuuriperinnön arvon vaalimisesta. Julkaisijat: Kirkkohallitus ja Museovirasto. ISBN 951-789-048-6. 125 sivua. Tiedustelut: Kirkkohallituksen julkaisumyynti (09) 1802320

Epäluuloista ekumeniaan - Ortodoksisen ja luterilaisen kirkon vuoropuhelu. Toimittanut Suvi Niinisalo.  ISBN 952-214-027-9.  134 sivua. Etelä- Karjala-instituutti, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Raportti nro 2. 2005. Tiedustelut:  Suvi Niinisalo (05) 6217006, suvi.niinisalo@lut.fi

Kristinuskon saapumisesta Suomeen. Paula Purmonen. Suomen muinaismuistoyhdistyksen aikakauskirja 106. Uskontoarkeologinen tutkimus. ISBN 951-9057-31-5. 262 sivua. Vammalan kirjapaino 1998.

Abrahamin lapset. DOrothea ja Fanny Rosenblad. Teos on uskontokasvatusta varten laadittu aineisto, jonka lähtökohtana on ajatus siitä, että juutalaisuudesta, kristinuskosta ja islamista löytyy paljon yhteisiä elementtejä ja henkilöitä. Kirja soveltuu käytettäväksi eri-ikäisten ihmisten koulutuksessa esim. peruskoulussa ja lukiossa, raamattutunneilla, kerhoissa, leireillä ja seurakunnissa. Suomen ekumeenisen neuvoston julkaisu. ISBN 951-624-327-4. 195 sivua. Kustantaja ja tiedustelut: Suomen Lähetysseura.

Piltti ja piispansormus. Isela Valve. Suomen kulttuurihistoriaa lapsille: kertomus piispa Henrikistä ja talonpoika Lallista sekä Henrik-piispan ajuri Piltistä. ISBN 951-624-306-1. 55 sivua. Julkaisija: Suomen Lähetysseura. 2003. Tiedustelut: Suomen Lähetysseura (09) 1297331, minna.saarelma@mission.fi

Kulttuurimme juuret. Mauri Virtanen. Kirja osoittaa kristinuskon tulleen Suomeen rauhanomaisesti jo viime vuosituhannen ensimmäisellä vuosisadalla.Teos avaa ristiretkistä näköaloja laajempiin kansainvälisiin yhteyksiin, viikinkeihin ja kelttikansaan. Kustantaja: Töölöläisen Kulttuurikerho (09) 492192.

Artikkelit

Pyhä Henrik – Runoutta ja historiaa. Simo Heininen. Artikkeli teoksessa Arkki ja arki, Arkkipiispa Jukka Paarman juhlakirja. Julkaisija: Pyhän Henrikin säätiö. ISBN 951-625-850 6. Kirjapaja.

Historia 1/2005 sisältää Markus Hiekkasen artikkelin Kun suomalaiset vaihtoivat uskontoa, jossa hän esittelee ristiretkiajan ja varhaiskeskiajan historiakuvan muuttumista.

Tiede 2/2005 esittelee artikkelisarjassa Myyttien takana Simo Heinisen kirjoituksen Talonpoika Lalli - paha pakana vai vihainen viljelijä?

Lehdet

JiiPee 2/2005 (9-13-vuotiaiden oma aikakauslehti), Kirkko Suomessa 850 vuotta -erikoisnumero: Tytön ja pojan elämää Suomessa keskiaikaisen linnan suojissa, linnan askartelukaavat, suomalaisen kirkkohistorian merkittävät tapahtumat, juttuja hiippakunnista, viesti, joka menee aina perille: rukous. Tiedustelut: Suomen Poikien ja Tyttöjen keskus – PTK ry (015) 7820200, ptk@ptk.fi.

Talentti 2/2005 käsittelee laajasti kirkon 850-vuotista taivalta.

Varhaisnuorille

Varhaisnuorison kokoontumisia varten on
verkkosivuille koottu tarinoita, tietoa ja askarteluvihjeitä. Kesän leireillä on mahdollisuus lyödä juhlavuoden kolikko, josta saatavilla tuloilla kerätään rahaa Partaharjun vuoden 2007 suurleiristipendeihin. Asian tuntevat Heli Savolainen, etunimi.sukunimi@evl.fi ja Juha Kinanen, etunimi.sukunimi@ptk.fi.

Linkit

Pyhän Henrikin perintöä vaalivien yhteisöjen kotisivut. Pyhän Henrikin ekumeeninen pyhiinvaellus, Pyhän Henrikin tie ja sen seurakunnat sekä Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli. www.henrikin.fi

Pyhän Henrikin muisto -niminen seminaari ja näyttely 2002 Harjavallassa. Verkkosivut osoitteessa: www.harjavalta.fi > Museo > Näyttelyt > Pyhän Henrikin muisto seminaari- ja näyttelysivut.

Arkkipiispa Jukka Paarman puhe Pyhä Henrik ja Turun tuomiokirkko

Hartausteksti

Henrikin päivän iltana pidettiin Pyhän Henrikin katedraalissa Helsingissä  ekumeeninen iltarukous. Evankelis-luterilaisen kirkon puheenvuoro käsitteli Roomalaiskirjeen kohtaa "Minä en häpeä evankeliumia, sillä se on Jumalan voima".

Koru

Kalevala Koru Oy valmisti juhlavuoden kunniaksi Kirkkoristin. Kultaseppä Mari Saari on muokannut riipukseksi keskiaikaisista kirkoista löytyneen aiheen.

Uskonnonopetus ja kulttuuri

Mitä uskonnonopetuksessa kerrotaan kulttuurista tai uskonnon ja kulttuurin sidoksista? Kouluasiainsihteeri Markku Holma pohtii oheisessa kirjoituksessaan mm. sitä, mikä tehtävä uskonnonopetuksella on suomalaisessa koulussa.

Kirkko sairaanhoidon historiassa

Kirkko on opettanut suomalaiset välittämään toisistaan: syntyi köyhäin- ja sairaanhoito, sittemmin sosiaali- ja terveystoimi. Erityisen mielenkiintoista on seurata sairaanhoidon ja tervydenhuollon historiaa, jota
kirkkoneuvos Seppo Häkkinen selvitti puheessaan sairaalasielunhoidon neuvottelupäivillä 26.10.2005.